Hvorfor er smart træning godt?

Hvorfor er smart træning godt?

Når vi skal begå os i hverdagen, er vi præget af rutiner. Det er smart i forhold til vores sikkerhed og effektivitet, så vi ikke skal stoppe op og tænke hver gang vi for eksempel skal lave en bevægelse. I forhold til vores hjernes udvikling er det knap så godt. Når vi handler ud fra rutiner, stopper hjernens kreativitet og udviklingen af det neurale netværk nedsættes, hvilket kan gøre det besværligt for os når vi skal forholde os til forandringer og tilpasse os til noget nyt. Så hvordan udnytter vi det gode ved rutinen, samtidig med at vi udvikler vores hjerne? Det gør vi med smart træning, hvor der er fokus på at udfører kendte processer bedre og mere præcist og samtidig være i stand til at forholde os til og handle på forandringer og tilpasse os til nyt. Derfor er smart træning bygget op på en måde, der stimulerer hjernens centrale proces, at registrere sansning, foretage tænkning og udfører handling ud fra relationer mellem hjerne, omverden og krop. Det er den proces smart træning repeterer i de forskellige øvelser.

Synssansen er den sans der fylder allermest i forhold til vores samlede sanseindtryk og der er derfor lagt stor vægt på at træne synssansen, herunder især samarbejdet mellem øjnene (samsynet). Desuden er en vigtig del af træningen gentagelse, med øget sværhedsgrad, så man fortsat bliver udfordret i takt med at man bliver bedre og bedre.

At bryde vanens magt

Formålet er gennem fysiske øvelser at gøre hjernen mere fleksibel og hurtigere, hvilket medfører mulighed for bedre præstationer, større overblik, større modstandskraft i forhold til stress og derved øget trivsel i hverdagen.

Der er 3 faktorer der spiller ind i vores ageren i verden. Omverdenen som vi begår os i, vores krop og vores hjerne. Vores hjernes opgave er at forbinde de tre, så vi bliver i stand til at agere. Det gør den ved at navigere mellem mål, sanser, tanker og handlinger. Målet er hjernens primære opgave, altså at støtte os i hvad vi gerne vil opnå. Det gør den ved at forbinde det vi sanser, altså det vi ser, hører, lugter, smager, føler og mærker, med hvad vi kan, ud fra de mønstre vi har etablerede, på baggrund af erfaringer vi har gjort os, fra vi var helt små. Det giver os nogle handlemuligheder som vi kan vælge imellem, ud fra den kontekst vi befinder os i og de refleksioner vi gør os, i forhold til at nå vores mål. Hvis ikke vi udfordrer det mønster, kommer vi til at handle ud fra vanen og derfor gør vi som vi plejer. På den måde får vi ingen nye erfaringer og handle ud fra og der sker ingen udvikling. Smart træning udfordrer denne proces ved at bringe dem i samspil på kryds og tværs, gennem motorisk, logisk og sensorisk at stimulere til at finde nye tanke og handlemønstre og derved bryde med vaner, skabe nye muligheder og danne nye erfaringer.

Tilbage