Op med pulsen !

Det sker der i din krop når du jævnligt kommer op med pulsen

Jævnlig træning med høj puls mindsker risiko for livsstilssygdomme og derved din livskvalitet.

Hjerte

Træning med høj puls er styrketræning for hjertet, det styrker nemlig muskulaturen omkring hjertet og gør det i stand til at pumpe mere blod ud i kroppen på færre sammentrækninger, hvilket betyder at dit hjerte skal slå færre gange. SÅ, OP MED PULSEN !

Lunger

Når vejret trækkes passere iltfattigt blod igennem lungerne, hvor det afgiver kuldioxid og optager ny ilt. Jo flere gange man trækker vejret og jo hurtigere pulsen slår, jo mere blod løber igennem lungerne for at blive iltet. Det vil sige at en person der ikke er i så god form, hurtigere vil blive forpustet end en person der er i godt form. Det har midlertidig ikke kun noget med lungerne at gøre fordi lungekapaciteten hos raske mennesker ikke er begrænsede. Derfor vil en forbedring i forhold til hvornår man bliver forpustet under træning ikke have noget med lungerne at gøre, men med hjerte, muskler og blod.

Blodet

Når vi træner stiger vores behov for ilt ude i vores muskler og vores puls stiger. Det er blodet der fragter ilt og næringsstoffer ud til musklerne og fragter affaldsstofferne den anden vej. Hvis vi træner med høj puls regelmæssigt, kan vi øge mængden af blod i vores krop, det gør at vores muskler ikke skal konkurrere om blodet og derfor får en større iltforsyning.

Musklerne

Pulstræning øger antallet af de små blodkar omkring musklerne (kapillærer). Det er i kapillærerne at udvekslingen af ilt mellem blodet og musklerne sker. Et større antal kapillærer betyder at leveringen af ilt ud til musklerne bliver mere effektiv. Derfor vil Jævnlig pulstræning fremme kroppens iltoptagelse og udholdenhed og derved højne din præstationsevne. Desuden bliver musklerne bedre til at bruge og danne ny energi fordi muskelcellernes energifabrik (mitokondrierne) øges.

Er det bedst at træne længe med moderat puls eller i kortere tid med høj puls?

Det har længe været sådan at udholdenhedstræning, hvor man arbejder i længere tid med moderat puls var måden at forbedre sin kondition. Nyere undersøgelser viser dog at jævnlige træningspas med høj intensitet, for eksempel bestående af 6 gange sprint i 30 sekunder, med en pause imellem på 4,5 minutter, giver de samme resultater i forhold til forbedret kondition og andre fysiske fordele, som hvis man 5 gange om ugen træner 40-60 minutter ved moderat puls. Man skal dog være opmærksom på at skadesrisikoen ved højintensitetstræning er større end ved træning med moderat puls. Der er stor forskel på hvad en højintensitetstræning er alt efter hvor god form man er i. Hvis man aldrig har trænet før, kan en gåtur få pulsen op, hvorimod der hos en trænede person skal en løbetur til. Det vil sig at det arbejdet hjertet skal lave er det samme, selvom den ene går og den anden løber. Derfor vil den utrænede hurtigt kunne lave forbedringer i forhold til sin kondition, hvorimod den trænede har svært ved at se store forbedringer.

Konditionstræning kræver i reglen kortere restitutionstid end styrketræning. Kroppen vil derfor for de fleste af os sagtens kunne klare daglige træningspas, i hvert fald 3-4 gange på en uge. Der kan dog forekomme muskelømhed i starten og risiko for overbelastede led. Mærk derfor efter i kroppen og start heller stille op og øg tempo og hyppighed hen ad vejen. Husk at alt træning tæller i forhold til din sundhed!

Få ideer og inspiration til din pulstræning her. 

Tilbage