Leg med faldskærm

Leg med faldskærm

Leg med faldskærm er en sjov måde at stimulere den motoriske udvikling. Faldskærmslege inviterer til leg der styrker tilliden mellem deltagerne og udvikler relationer. Lege med faldskærm kræver samarbejde, det træner hænderne, styrker koordinationen og balancen og stimulere sanserne. Faldskærmen er nem at have med og kan bruges både inde og ude. For eksempel kan man tage den med i skoven eller på stranden og se om det er anderledes at bruge faldskærmen der, måske kan man se bladene igennem stoffet eller hører bølgerne når man gemmer sig under faldskærmen.

Man kan bruge faldskærmen til et utal af lege, det er kun fantasien der sætter grænsen. Herunder finder du inspiration til hvordan du kan komme i gang.

 

Hule:

Alle tager fat i kanten af faldskærmen, tæller til 3 og tager armene højt op i luften, mens man stadig holder fast, så faldskærmen kommer op i luften. Skynd jer ind under faldskærmen, imens i stadig har fat i kanten. Træk nu kanten ned til gulvet, så alle sidder i en rundkreds inde under faldskærmen.

 

Kuk-kuk:

Alle holder i faldskærmen. En siger navnene på to af deltagerne. De to deltagere hvis navne er blevet sagt, skal nu løfte faldskærmen op over hovedet og sige kuk-kuk.

 

Karrusel:

5-6 børn, alt efter alder og størrelse sætter sig på midten af faldskærmen, hvis børnene ikke er store nok til at sidde selv, kan de lægges på faldskærmen. Nu tager de voksne og de børn der er tilbage fat i kanten af faldskærmen og drejer den rundt, ved at gå eller løbe, først den ene vej og så den anden. Skift børn og fortsæt sådan indtil alle har fået en karruseltur.

 

Snurretop:

Stil jer med faldskærmen udstrakt imellem jer. Få nu faldskærmen til at dreje rundt uden at bevæge jer, ved at give den fra hånd til hånd. Når alle kan det, kan man gøre det sværere ved at gå den modsatte vej rundt som faldskærmen drejes, stadig fra hånd til hånd.

 

Huskeleg:

Gem nogle forskellige ting under faldskærmen, det kan være dyr, bolde i forskellige farver osv. Nu tager alle fat i kanten af faldskærmen og løfter på, så faldskærmen kommer højt op i luften og man kan se hvad der gemmer sig under. Nu gælder det om at huske hvad der ligger nedenunder. Man kan evt. skiftes til at sige en ting. Når man ikke kan huske mere, løftes faldskærmen højt op i luften igen, så man kan se hvad der ligger nedenunder. Sådan fortsætter man indtil man har sagt alt hvad der ligger nedenunder.

 

Gæt hvad faldskærmen gemmer:

Gem forskellige ting under faldskærmen. Nu gælder det om at gætte hvad der ligger under faldskærmen, ved at kravle ind på faldskærmen og mærke på det der gemmer sig nedenunder. Lad evt. børnene gøre det på skift eller 2-3 ad gangen, alt efter hvor mange man er og hvor mange ting der gemmer sig under faldskærmen. Når barnet har gættet på hvad det kunne være, kravler det ud igen og et andet barn får lov at mærke og gætte. Når alle børn har mærket og gættet, tager alle fat i kanten af faldskærmen og løfter op, så det afsløres hvad der gemmer sig nedenunder.

 

Hajen kommer:

Faldskærmen lægges bredt ud på gulvet. Det er nu en øde Ø. Alle børnene er ude og bade i vandet omkring Øen, men pludselig råber en voksen; Hajen kommer og nu skal alle børnene skynde sig op på øen og side eller ligge. Sørg for at der er plads til alle. Når hajen er væk, kan børnene bade igen, indtil hajen igen er på spil.

 

Blæsevejr:

Del børnene op, så halvdelen sætter sig tæt sammen på gulvet. Resten af børnene og de voksne breder nu faldskærmen ud over dem og laver blæsevejr, ved at bevæge faldskærmen op og ned, fra side til side osv. Efter et stykke tid holder blæsevejret pause og børnene bytter plads, så de børn der sad under faldskærmen, nu skal være med til at lave blæsevejr og de andre kommer ned og sidde under faldskærmen.

 

Find en farve:

Bred faldskærmen ud på gulvet. Den voksne råber nu en farve som er på faldskærmen. Nu gælder det om at komme hen og stå, sidde eller ligge på den farve.

 

Forårsrulle:

Bred faldskærmen ud på gulvet. Det er nu en tallerken. To børn lægger sig ved siden af hinanden i kanten af tallerkenen. Nu skal børnene sammen rulle fra den ene side af tallerkenen til den anden, som en forårsrulle.

 

Fang dyr i nettet:

Alle voksne stiller sig i en rundkreds med faldskærmen imellem sig. Alle børn er nu blevet tryllet om til dyr. Nu skal alle voksne bevæge faldskærmen op og ned og så gælder det om for dyrene om at løbe under faldskærmen uden at blive fanget i nettet. Hvis man bliver fanget i nettet, kommer man i bur i zoologisk have, som er hulahopringe der er lagt ud, rundt om på gulvet. Når alle dyr er fanget og sat i bur, er legen slut.

 

Flugt fra fangekælderen:

Del deltagerne op i to hold. Læg hulahopringe ud forskellige steder på gulvet. Det er her fangerne skal flygte hen for at være i sikkerhed. Afmærk også et fængsel. Det ene hold lægger sig på maven under faldskærmen, de er nu i fangekælderen. Det andet hold vælger en vagt. Resten af holdet tager fat i kanten af faldskærmen og går rundt imens faldskærmen bevæges op og ned. Nu gælder det om, for fangerne at flygte fra fangekælderen, ud til en hulahopring, uden at blive fanget af vagten. Når man hen i en hulahopring, er man i sikkerhed og bliver stående til runden er slut, bliver man fanget, kommer man i fængsel, hvor man ligeledes venter til runden er slut. Runden er slut når alle er ude af fangekælderen og i sikkerhed i en hulahopring eller i fængsel. Når runden er slut, tæller man hvor mange der er i fængsel, inden man bytter så det er det modsatte hold, der er i fangekælderen. Til sidst ser man hvilket hold der fangede flest.

 

Flyvskærm:

Alle holder i faldskærmen. Tæl til tre og stræk armene så faldskærmen kommer højt op i luften, slip og lad faldskærmen flyve, denne leg er bedst at lave indenfor, så man er sikker på den ikke flyver for langt væk.

 

Snevejr:

Klip en masse snefnug af papir eller bare små firkanter. Læg alle snefnug ind på faldskærmen. Hvis der er hul i midten, så læg dem rundtomkring, ellers bare på midten. Nu tager alle fat i faldskærmen, tæller til tre og sender snefnuggene op i luften, så der bliver snevejr. Nu gælder det om at fange snefnug og lægge dem tilbage ind på faldskærmen. Denne leg kan også leges med bolde, husk blot at de skal være lette og bløde.

 

Balancebold:

Læg bolde ind på faldskærmen. Alle deltagere tager fat i kanten af faldskærmen og breder den ud imellem sig. Nu gælder det om at balancere boldene, så de ikke falder ud igennem hullet i midten. Hvis man vil lave det til en konkurrence, kan man dele deltagerne op i hold, sætte tid på og se hvilket hold der efter tiden er gået, har flest bolde tilbage i faldskærmen.

 

Godnat og sov godt:

Alle deltagerne ligger sig på ryggen i en rundkreds. Tag nu faldskærmen over som en dyne. Alle tager fat i kanten af faldskærmen mens man ligger ned. Strækker armene op, så faldskærmen løfter sig. Alle kigger på hinanden mens faldskærmen er oppe og siger godnat, sov godt og ligger sig ned igen, mens faldskærmen lægger sig ned omkring jer igen, som en dyne. Lig lidt og mærk hvordan det føles.

 

Banke, banke, bøf med faldskærm:

Alle tager fat i faldskærmen med den ene hånd, undtagen en, som starter med at gå rundt og sige banke, banke, bøf. Alle dem der har fat i faldskærmen begynder nu at gå den ene vej rundt, mens den person der siger banke, banke, bøf, går den anden vej rundt. Personen der går rundt siger banke, banke, banke, banke, mens han/hun røre hver person han/hun går forbi oven på hovedet. Lige pludselige siger han/hun bøf, og når det sker, skal den person der er blevet sagt bøf til og den person der siger banke, banke, bøf, løbe hver sin vej rundt om rundkredsen. Den der først kommer hen til den tomme plads, tager den og det er den der kom for sent, der nu skal sige banke, banke, bøf.

 

Det er også sjovt bare at lege med faldskærmen ved at tage den op og ned, lave bølger osv. Læg evt. en bold op på faldskærmen imens.

Se vores store udvalg af faldskærme  her. 

Få også inspiration til at lege/træne med faldskærm igennem denne video fra DGI’s trænerguide. Se videoen her. 

Scroll til toppen